Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

jammer

  • Luthien

    zooooo rustig hier

  • Linda

    Vind je het gek dan? Zodra je zegt dat je aleviet bent, word je weer uitgescholden door islamieten.

    Trouwens, voor degenen die het nog niet weten: Alevieten zijn geen islamieten. Alevitisme is gebaseerd op het humanisme. Alevieten zijn vergeten dat ze vóór de komst van de islam een ander geloof hadden. Uit angst voor hun leven hebben zij gedaan alsof ze zich hadden bekeerd tot de islam maar ondertussen hebben zij hun eigen tradities voortgezet. Helaas zijn ze dat door de eeuwen heen vergeten.

    Jammer.

  • Birol

    Beste lieve mensen,

    Ik denk bij me zelf , een beetje uitleg over Alewitisme kan geen kwaad. Lees rustig door en hebt het respect voor alle geloven.

    De tweedeling begon na de dood van de profeet (Hz.) Hazreti Mohammed.

    Toen vlak na zijn dood. Hz. Ali en zijn verwanten met de voorbereiding voor de begrafenis bezig waren, kozen een aantal anderen een Kalief. (Halife). Dat wil zeggen, iemand die na de dood van de profeet Hz. Mohammed……..zijn systeem voorzet. Kortom zijn opvolger. Dat werd Aboe Bakr (Ebru Bekir). Daarop volgden de eerste oneinigheden en de eerste twisten. Dat kwam omdat de heilige Ali voor de opvolging de eerst aangewezene was. De meerderheid zag het liefst dat Ali werd gekozen. Maar Aboe Bakr en zijn medestanders plaatsten de rest…….voor een voldongen feit. Hz. Ali was de neef van de profeet. Hij was een van de eerste bekeerden tot de islam. Ook was de lievelingsdochter van de profeet, Fatima, met Hz. Ali getrouwd. Er bestond dus een veelzijdige familierelatie.

    O Hz. Mohammed. Laat me niet alleen, help me alsjeblieft. O Mustafa. Mohammed en Ali, laat deze volgeling niet alleen.

    Daarna bleef de verkiezing van Hz. Ali constant een discussiepunt. Die discussie liep zelfs zo hoog op dat Hz. Ali uiteindelijk werd vermoord. Dat kwam doordat de gouverneur van Damascus, Muaviye….Alis verkiezing niet accepteerde. Muaviye werd toen zelf kalief.

    En liet zijn zoon Yezid kandidaat kalief worden. Na de dood van Muaviye erkende Alis zoon Hoesein…..het kalifaat van Yezid niet. Daarop riepen de Al Kufani de heilige Hoesein op….. en wilden in Irak bij elkaar komen om Hoesein tot Kalief te kiezen.

    Onderweg naar Al Kufah, werd Hoesein, samen met 72 Familieleden…….in Karbala (Kerbela) vermoord.

    Daarmee begon binnen de islam een pijnlijke en bloedige geschiedenis. Zo ontstond dus het sji`itisme, wat aanhanger van Ali betekent.

    Zo werd de islam verdeeld.

    Alewitisme is een algemene benaming voor alle stromingen die tegenover het Soennitisme staan. Deze stroming is binnen de islam ontstaan en bestaat ongeveer sinds het jaar 630.

    Het is dus begonnen met de oppositie in de laatste levensjaren van de heilige Mohammed.

    Het strekte zich enerszijds uit van Arabië tot aan Afrika en Spanje en anderszijds via Iran. Over Turkistan en verder naar het Zuiden en tot aan India, dus waar de islam was, was ook Alewitisme. Het Alewitisme heeft zich echter in de loop der tijden verder ontwikkeld en veranderd.

    Ter ere van de bewaker van de hemel. Hoesein, ik geef dit water voor jou weg.

    Ter ere van de imam Hoesein, de bewaker van de hemel.

    Ik deel de filosofie van de islam in twee groepen in. Dat bestaat uit twee takken.

    De eerste is de Soennitische tak.

    De soenniten kennen de vijf zuilen van de islam.

    Dat zijn: getuigenis, gebed, aalmoes, vasten en bedevaart.

    ( kelimeyi isadet etmek, namaz kilmak, zekat, oruc ve hac).

    Dat zijn een aantal formele regels.

    De filosofie van Ali is dat hij de vorm op de achtergrond heeft gelaten.

    Want Ali koos voor de zuiverheid. Deze filosofie heet esoterisme.

    De mens ligt ten grondslag aan deze filosofie. Het belangrijskte kenmerk van de Alewiten is dat ze de uiterlijke vormen van de soennieten niet gebruiken.

    Bij de soennieten is het voldoende als je in de moskee bidt en vast, maar Alewitten vieren het CEM.

    Het Alewitisme erkent de eerste drie kaliefen na Mohammed niet. Dat zijn: Aboe Bakr, Eumer en Osman. Het Alewitisme gelooft dat alleen de rechtstreese afstammelingen van de profeet recht hebben op die titel.

    Dus degene die plaats neemt op de Zetel (post), moet een familielid zijn.

    Wie zijn dat dan? Dat zijn de heiligen Ali, Hasan en Hoesein. Dat begint dus bij de neef van de profeet.

    Daarna komen zijn kleinkinderen van dochterszijde. Dat zijn, zoals ze genoemd worden, de twaalf IMAMS. Over het getal twaalf kan ongetwijfeld wetenschappelijk worden gediscussieerd. Dat getal stamt waarschijnlijk uit de cultuur van Centraal-Azië.

    In de oude Centraalaziatische cultuur bestaat een kalender met 12.

    Twaalf is een heilig getal. Er bestaan diverse stelsels van 12. Volgens diverse westerse geleerden is het getal 12 sterk door het christendom geïnspireerd. Volgens deze geleerden zijn de 12 discipelen (Havaliler) in het Anatolisch Alewitisme de 12 Imams geworden.

    Wij Alewieten vereffenen (ahretle) onze schulden met het hiernamaals hier. Dus we laten het niet over aan het hiernamaals. De doden hebben met God te maken. En een Dode kan hoe dan ook geen gratie (affettirmek) meer krijgen. We moeten dus onze rekeningen op deze wereld vereffenen (vermek) en moeten alles hier alvast in orde maken. Hierdoor ontstaat bij de Alewieten een bepaalde ethiek (system).

    Je moet dus hier afrekenen. Daarom hoor je je ook netjes te gedragen. Je moet van de mensen houden en anderen respecteren. Je moet letten op wat je doet, zegt en laat (eline, diline, beline). Dat zijn de normen.

    Een Graftombe is een ruimte waar een dode uit de oudheid begraven ligt. De hedendaagse tombes hebben echter een educatieve functie. Daar wordt het Alewitisme levend gehouden.

    Er worden offers gebracht. Er wordt ceremonieel gedanst en er wordt gebeden.

    De mensen helpen elkaar . iedereen probeert de minder bedeelden (bedelaars) te helpen.

    Ze steunen dus elkaar waar het nodig is. Dus zo heeft een tombe een solidariteits en een opvoedkundige waarde.

    Hopelijk hebben jullie nu meer respect voor elk geloof.

    Groetjes,

    Birol